BULGUR KÖFTESİ VE KEPEKLİ CEVİZLİ EKMEK

12/27/2010
Günlük iş telaşı, ev koşuşturmacası, evdeki bilgisayar canavarı sebebiyle bilgisayar açamamam uzun bir ara vermeme neden oldu. Aslında blog sürekli aklımda ve sürekli yaptıklarımın resimleri çekiliyor ama buraya eklenemiyor. Şu andada hemen yazıp çıkacağım lafı uzatmadan bulgur köftesi ve kepekli cevizli ekmek tariflerime geçeyim. 
  
BULGUR KÖFTESİ
Tarifi portakal ağacında görüp çok beğenmiştim. Ama orjinal tarifteki soğan sayısı benim için fazla geldi. bende kendime göre uyarladım. Üzerinede sos ilave ederek servis ettim.  Anannemin içli köftesi kadar olmasada içimdeki içli köfte isteğini bastırmama yetecek bir tarif buldum.
MALZEMELER: (2-4 kişi için)
Köfte için
1 su bardağı köftelik ( kısırlık) bulgur
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Kırmızı biber
1 yumurta
2-3 kaşık un
1 yemek kaşığı salça

köfteleri pişirmek için
1,5 lt su

Üzeri için
250 gr kıyma
1 soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
 istediğiniz kadar maydonoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Sosu için
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
su

1. Bulgura scak suyu ekleyerek 10-15 dk kadar çekmesi ve bulgurun yumuşaması için dinlendiriyoruz.
2. İyice yumuşayan bulgura, un, yumurta, tuz, biber, salça  ekleyerek tutar bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. bu aşamada gerekirse un ilavesi yapılabilir.
3. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde toplar yapılarak kaynamış suda pişirilir.
4. Köfteler pişerken, başka bir tencereye 2 kaşık sıvıyap eklenerek sırasıyla kıyma ve soğanlar eklenerek pişirilir. pişen soğanşı kıymaya ceviz, maydonozlar ve tuz eklenir.
5. Sos tencerenizde sıvıyağ, biber ve domates salçası ile cıvık kıvamlı bir sos hazırlanır.
6. Pişen köfteler ( benim hezmanaki yöntemim bir tanesinin tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol etmek) bir süzgece alınarak süzdürülür.
7. Servis tabağına alınan köfteler üzerine kıymalı harç ilave edilir.
8. Servis ederken üzerine salçalı sos gezdirilir.

CEVİZLİ KEPEKLİ EKMEK


MALZEMELER:
1 su bardağı süt
1/2 (yarım) su bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın akı içine
1,5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı kepekli un
1/2 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 avuç ceviz
üzerine
1 yumurta sarısı
susam



1. Ekmek yapma makinesinin haznesine ceviz hariç diğer malzemeler yazılan sırayla konulur.
2. Makine hızlı pişirme ( 2saat 20 dk sürüyor) ve orta kızartmaya ayarlanır ( tarif arçelik ekmek yapma makinesine göre verilmiştir.) Kapağı kapatılıp çalıştırılır.
3. Sinyal sesi geldiğinde makine açılarak cevizi eklenir.
4. Makine hamuru yoğurup mayalandırır. bu işlem sonunda pişirmeye başlamadan hemen önce makinenin kağıağı açılıp yumurta sarısı sürülüp susam serpilir ve kapak kapatılır.
5. Pişirme işlemi sonunda makine durduktan 5 dk sonra ekmek makineden çıkarılır ve fırın teli üzerinde soğutulru ve temiz bir beze sarılarak saklanır.

!! Ekmek yapma makinesi olmayanlar hamuru yoğurduktan sonra poğaça gibi tek tek veye ekmek gibi bir bütün halinde şekil verip mayalandırdıktan sonra yumurtasını sürüp susamını serptikten sonra normal fırında pişirebilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails