4. DOĞUM GÜNÜ PARTİMİZ

4/15/2013
             Klasik 4. yaş günü kutlamamızı yaptık. Bütün çocuklar gibi kızımda çok mutlu oldu. Doğum günü partimiz akşam yemek sonrası olduğu için doğum günü menüsünde  çok fazla çeşit yapmadım. Menümüzde, pasta, mısır gevrekli kurabiye, börek ve tavuklu makarna salatası vardı. İlk olarak pastamızın resmi ve tarifini veriyorum.
 



Kek  İçin:
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
5-6 kaşık un ( elenmiş)
2 çay bardağı buğday nişastası
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


benbüyük fırın tepsisine yaptığım için bu malzemeleri 1,5 misli daha ( yani  +1/2 ölçü daha) arttırarak yaptım

Arasına hazır dolgu kreması, fıstık, çikolata parçaları,
üzerine krem şanti
krema ve krem şantiyi hazırlamak için süt

pişirme kağıdı


        Kek için yumurta ve şekeri çırpıp önce su ve yağı ekleyip karıştırılır. Ardından un nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip güzelce karışım yapılır ve pişirme kağıdı serilmiş (yaklaşık 42x26 cm ebatlarında) fırın tepsisine her tarafa eşit olacak şekilde yayılır.  180° lik fırında 25-30 dakika ( üzeri kızarana kadar) pişirilir. Üzeri kızarınca bıçak testi yapıp tamamen piştiğinden emin olup fırından çıkarılır ve soğuması için fırın telinin üzerine alınır.
        Kek soğurken dolgu kreması ve krem şanti süt ile üzerindeki tarife göre hazırlanır.
        Soğuyan kek dikkatlice başka bir tepsinin tersine çevrilir ve pişirme kağıdı dikkatlice çıkarılır.  tepsi boyutlarında olan kek ortadan 2 kesilerek pasta boyutlarına getirilir. İlk kat için keklerden biri servis edilecek tepsiye alınır ve üzerine dolgu kreması sürülür. Fıstık çikolata ve isteğe göre muz dilimleri yerleştirilerek ikinci kat üzerine konulur. İki katı hazırladıktan sonra üzerine düzgün ve her tarafa eşit olacak şekilde krem şanti sürülerek dilediğiniz şekilde süslenir.
        Ben kızımın resmini şeker hamuru üzerine gıda boyası ile baskı yaptırıp servisten bir kaç saat önce pastanın üzerine koydum evdeki happy birthday mumları, balon ve palyaçolarla renklendirdim.
       Evde pasta yapımı çok uzun sürmedi 2 saat içinde yaptım ve yaklaşık 24 kare şeklinde dilim çıktı pastamdan. kızımda çok beğendi.**
      
**   Ben: S.B. pastanı begendin mi kızım?
       S.B.: Evet anne pastam çok güzeldi! Makarnamda (makarna salatasından bahsediyor)  çok güzeldi!!!



YUMURTA DOLMASI VE ZEYTİN SALATASI

5/11/2012

           Biz çocukken hersabah annem bizden önce kalkar kahvaltı hazırlar, sonra bizleri uyandırır ve biz okul yada iş için hazırlanana kadar sabırla bekler ve kahvaltımızı yaparkende mutlaka bizimle hiç olmazsa bir bardak çay içip bize eşlik ederdi.
          Ama evlenince işler değişti, sabah masada hazır bulunan kahvaltı olmadığı gibi evde kahvaltı yapmakta bir süre sonra ihmal edilmeye başlandı. Helede bebekle birlikte hersabah hazırlanmak ve önce kızımı babannesine / anannesine bırakıp sonra işe yetişebilmek için koşuşturmaktan kahvaltıya zaman kalmaz oldu. tabi yarım saat daha erken kalksak yapılırda uyku daha tatlı sanırım.
       Hal böyle oluncada haftasonu kahvaltıları ağırlık kazanıyor. Çook uzun zaman önce eklemişim bu zeytin salatası ve yumurtayı ama yayınlamamışım. işte haftasonu kahvaltısı için benim çok sevdiğim zeytin salatası  ve alternatif yumurta dolması...
  

ZEYTİN SALATASI
MALZEMELER:
20-25 adet çekirdekleri çıkarılmış siyah ve yeşil zeytin
1-2 küçük domates ( kabukları soyulmuş)
maydonoz
kekik, pulbiber, nane,
zeytinyağı
1/2 limon suyu veya narekşisi

Zeytinleri ve domatesleri küçük parçalar halinde doğrayıp kıydığımız maydonozlarla karıştırıyoruz sonrada üzerine baharatları, zyetinyağı ve limon suyunu veya narekşisini ekliyoruz.




YUMURTA DOLMASI

MALZEMELER:
istediğiniz kadar haşlanmış yumurta
mayonez
pulbiber, tuz

Haşlanmış yumurtaları resimdeki gibi ikiye bölüyoruz. Sarılarını bir kaseye alıp eziyoruz, biraz mayonezle krema haline getiriyoruz, tuzunu biberini isterseniz kekik vs. katıp krema pompası ile beyazların içine dolduruyoruz.


GAP SOFRASI

4/20/2012
           Uzuuuuun bir aradan sonra bloguma yazmak için nihayet bir fırsat bulabildim ve kendi yaptığım olmasada kendi yediğim yemeklerle yeniden buraya döndüm.
           Aşağıda gördükleriniz bundan yaklaşık bir ay önce gidilen ve yemek turu şeklinde geçen GAP turuna ait resimlerden bir kısmı. Daha doğrusu kebaplara, salatalara ve tatlılara ait olanlar. Gezilen ve görülen yerlere ait diğer resimleri de umarım en kısa zamanda buradan paylaşırım.



    Urfada sıra gecesinde, ayran aşı çorbası ve acılı ezme ile başladık ardından, lahmancun ve kızarmış içli köfte, sıcak mercimek çorbası ve  karışık kebaplar ve bakır tasta ayran geldi. Zaten orda heryerde ayran bakır tasta geldi yanındada minik kepçelerle. O kepçelerin de resmini eklerim inşallah. Aslında sıra gecesinde çiğ köftede vardı ama çok acı bir tecrübeydi, zaten sonradan öğrendikki sıra gecesinde çiğ köfte yenilmezmiş.

    Ertesi gün Urfada öğle yemeğinde yine kebap menüsü aynıydı ama  o yemekte bol soğanlı  çok acılı bir salata vardı.  Başta boğazımı yaksada yemeğim gelene kadar epey bir yedirdi kendinden.

     Veee  son gün Gaziantepte imam çağdaşta yenilen, lahmacun, mükemmel kebap, ayran, salatalar ve antep baklavası.....
    
     Son olarakta  dönüş yolunda yenilen Maraş dondurması.....


ÇİKOLATALI GÜL KEK, KOLAY POĞAÇA

2/21/2011
         Yine bir haftasonu daha geçti. kızım yine yanında olduğumuz için çok mutlu ve çok hareketli bir cumartesi- pazar geçirdi. Anneanne ve Banannesi günde iki kere 1 yada 2 saat uyuyor diyolar ama nedense bizimle birlikte iken bütün gün sadece 45 dk en fazla bir saat uyudu. Sanırım bizimle birlikte oyun oynamak ve vakit geçirmek hoşuna gidiyor. Her ne kadar oyuncaklarıyla oynasada arada dönüp dolaşıp gelip Benim Annem diye sarıldı durdu. Her oyununa bizi dahil etti.
        Bugünlerdeki favori oyunumuz ise küçücük kalemle biryerlere yazılar yazmak. Defteri de var ama nedense defterden çok kanepeler ve kapılar nasibini alıyor. Cumartesi sabah uyandığında ilk söylediği şey "anne küçücük kalem nerde?" aslında istediği tükenmez, normal boyutlarda bir kalem neden küçücük diyor onu bilemiyorum ama gerçekten küçük olan pastel boyaları kabul etmiyor ve nerde olursa olsun maşallah heryerde tükenmez kalemi görüyor ben görmüyorum o görüyor.
         Bugünlerde başka bir favorimiz ise kek yemek. Özellikle elmalı tarçınlı ve havuçlu tarçınlı kekler favorimiz. Aklına gelince "Anne kek" diyor ve ben onu yapana kadar tekrarlıyor. Aslında hazır muffinler çok işimizi görür canımız isteyince açıp bir tane yemek iyi olabilir ama evde onun  istediği birşeyi yapmak vede temiz bir şekilde yedirmek beni daha çok mutlu ediyor.
         Bütün bunları neden anlattığıma gelince bir çeşit günlük ilerde dönüp okuduğumda bu tarihlerde kızımın neler yaptığını hatırlamak istedim. 

         Çikolatalı gül keki ise kızıma değil arkadaşımın sünnet olan oğlu için yaptım çikolata ve keki çok sevdiğini bildiğim için böyle bir kek yaptım. Tabi yeni aldığım silikon kek kalıbınıda bu arada denemeyi ihmal etmedim.
ÇİKOLATALI GÜL KEK

MALZEMELER:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı buğday nişastası
5-6 kaşık un
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket kakao

çikolatası için
2 su bardağı süt
2 kaşık nişasta
4-5 yemek kaşığı kakao
2-3 yemek kaşığı tozşeker ( isteğe göre yavaş yavaş ekleyerek ayarlanabilir)


1. Yumurta ve şeker beyazlaşana kadarçırpılır.
2. Sıvıyağ ve Su ilave edilip çırpılmaya devam edilir.
3. Kakao, nişasta, un,hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya eklenerek bütün malzeme karıştırlır.
4. Çok akıcı bir hamur oluyor endişelenmeyin. Bu kıvam kekide yumuşacık yapıyor.
5. Silikon kalıbın aslına yağlanmasına gerek yok denilsede ben ne olur ne olmaz diye margarinle yağladım.
6. Kalıba dökülen kek önceden ısıtılmış 180 ° fırında pişirilir.
7. Kek pişerken bir sos tenceresine, süt, şeker, nişasta, kakao karıştırılarak pişirilir. Kıvamı koyu olursa biraz süt ilavesiyle açılır.
8. Pişen kek fırıdan çıkarılır. Soğuduktan sonar kalıptan çıkarılır. böyle bir kalıp kullanılacaksa bir fırça ile sosu sürülür ve süslenir.

KOLAY POĞAÇA

MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 tutam tuz
aldığı kadar un

içine: kaşar peyniri
üzerine yumruta sarısı ve susam

KOLAY POĞAÇA

1. Bütün malzemelerkulak memesi kıvamından karıştırılıp yoğurulur.
2. El ile açılıp ortasına bir dilim kaşar peyniri konulur ve kapatılıp şekil verilir.
3. Yumurta sarısı sürlüp susamla süslenir.
4. 200° fırında pişirilir.

Ben kabartma tozu olduğu için daha kıyır kıyır bir poğaça bekliyordum ama mayalı bir poğaçaya benzedi. kaşar peyniri yerine beyaz peynir maydonoz, kıyma veya patateslide yapılabilir. Kahvaltılar için, pratik,  hoş bir tarif bence.

Tariflerimi porselen demlik çay saati etkinliğine evsahipliği yapan cafemise gönderiyorum.

KUZU KURABİYE VE ARNAVUT CİĞERİ

2/06/2011
Geçte olsa yayınlayabildim nihayet kuzu kurabiyelerimi ve arnavut ciğerini. Kuzu Kurabiyeri Kurban Bayramına özel yapmıştım. Tadı ve özellikle günün önemini işaret eden şekli çok beğenildi.

KUZU KURABİYE

MALZEMELER:
4 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 paket margarin (250 gr, yumuşak olacak)
1yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için: pişmaniye,bal ve gözü için süsleme glazürü


  YAPILIŞI:
1. Bütün malzemeler karıştırılarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
2. 5 mm kalınlığında açılarak koyun şeklinde kurabiye kalıbı ile kesilir.
3. 180° de önceden ısınmış fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir.
4. Pişen kurabiyeler servis edileceği zaman üzerine bal sürülerek pişmaniyeler ve gözleri için süsleme glazüreri yapıştırılır. Pişmaniye önceden yapışırsa üzerinde kuruyabiliyor.

 ARNAVUT CİĞERİ




 MALZEMELER
1 adet koyun ciğeri
1/2 su bardağı un
Tuz
Kırmızı biber
3-4 adet patates
Maydonoz,pul biber
Kızartmak için 2 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
1. Ciğer bir süre suda bekletip iyice temiz su akana kadar yıkanır ve zarı alınır. Küp Küp doğranır.
2. Un, tuz ve kırmızı biber karıştırılarak ciğerler derin bir kasede bu karışımla güzelce harmanlanır.
3. Patatesler küp küp doğranıp kızartılır.
4. Ayrı bir tavada iyice 2 yemek kaşığı yağ iyice kızdırılır.
5. Unlanan ciğerler yağa eklenir ve 4-5 dk çevirerek pişirilir.
6. Ocaktan alınana ciğerlere, patatesler, kıyılmış maydonoz ve pulbiber eklenerek servis edilir.






AĞLAYAN KEK VE ISLAK KURABİYE

1/18/2011
AĞLAYAN KEK

Geçtiğimiz cumartesi yengem arayıp, akşama bize gelmek istediklerini söyleyince tabi buyrun deyip telefonu kapattım ve aklıma ilk gelen şey dayımın "şöyle yanlarından bir çikolatalı sos akan kek olsaydı daha güzel olurdu" cümlesi oldu. Tabiki ilk işim hemen "ağlayan keki" yapmak oldu. Kek ağlayan kek ama herkes gülerek yedi. Yengemin getirdiği ıslak kurabiyeler ile de hem isim hem de görüntü bakımından çok uyumlu bir ikili oldular. Şimdilik sadece ağlayan kek tarifini veriyorum. Islak Kurabiye tarifini alır almaz ekleyeceğim. Ve bu soğuk kış günlerinde - her ne kadar kar yağmamış olsada- içimizi ısıtan bir arabaşı çorbası ile daveti tamamladık.

AĞLAYAN KEK VE ISLAK KURABİYE

MALZEMELER: ( BÜYÜK FIRIN TEPSİSİ İÇİN)
Keki için
6 yumurta
6 fincan şeker
4 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı sıvıyağ ( ben eklemedim ama isteğe göre eklenebilir)
6 fincan un
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
2 paket kakao (100 gr)

Piştikten sonra dökmek için
2 su bardağı süt

Üzeri için:
2 paket krem şanti çırpmak için 2 su bardağı süt
1 paket çikolatalı sos ve sosu pişirmek için 2 su bardağı süt

1. Yumurtalar ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır
2. sıvıyağ ve süt eklenir ve çırpılmaya devam edilir.
3. En son un kabartma tozu vanilya ve kakao da ilave edilerek hepsi birlikte karıştırılır.
4. Kek karışımı yağlanmış fırın tepsisine alınarak ısıtılmış fırında 150°c de 20-25 dk pişirilir. (kürdan testi yaparak bakılmasında fayda var. çok çabuk pişen bir kek.)
5. Kek piştikten sonra fırından çıkarılır ve biraz ılıdıktan sonra üzerine 2 bardak süt her tarafına gelecek şekilde dökülür.
6. Kek pişerken krem şanti, süt ile hazırlanarak buzdolabında dinlendirilir.
7. Çikolatalı sosta hazırlanarak soğutulur. Kabuklanmaması için arada karıştırılır.
8. Sütü çeken kekin üzerine krem şanti sürülür ve çikolatalı sos ilave edilerek, ceviz, fındık yada hindistan cevizi ile süslenir.
9. Ölçüler yarıya indirildiğinde kare borcamda pişirilebilir.




AŞURE VE FIRINDA SÜTLAÇ

12/27/2010
    Tam zamanında yapılan ancak tam zamanında yayınlanamayan aşurem.
     Biz çocukken babannemin yaptığı bir aşuresi vardı. Daha doğrusu kayısılaç (sütlaç gibi) yani kayısılı aş dedikleri bir tatlı. Aşurelik buğday haşlanır. Bol kayısı kurusu, bol kayısı suyu, kara üzüm, nohut ve şekerden oluşurdu bu aşuremsi tatlı. Gerçi tatlı diyorum ama o kadar kayısıya birazcık ekşi olurdu Benim favorim ise herzaman içinde fasülyesi olan aşure idi. Zamanla bizim evde kayısılaç yerini bembeyaz fasülyeli aşureye bıraktı.
     Daha önceden annem yaparken rastlardım ama yapılışını pekte incelememiştim aşurenin. Kendim aşure yapmak istediğimde hazır paketlerden alıp yapıyordum. Sonra bir cesaret ile biraz internetten küçük bir araştırma, biraz annemden aldığım püf noktası derken bir kaç senedir bende tam istediğim gibi aşure yapabiliyorum. tabi bu arada kendime göre kolaylaştırdığım noktalarda oldu.



MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasülye
1 su bardağı küçük küp küp kesilmiş kuru kayısı
1 su bardağı kuru beyaz üzüm
1 avuç kuş üzümü
6-8 tane küçük küp küp kesilmiş incir ( nişastayı ıslatmak için 2 yemek kaşığı nişasta)
1 adet rendelenmiş havuç
isteğe göre küçük küp küp kesilmiş veya rendelenmiş portakal kabuğu
yarım küçük küp küp kesilmiş portakal
1 adet küçük küp küp kesilmiş elma
şeker ( damak tadınıza göre ayarlanmalı, yaklaşık su bardağı )
2 yemek kaşığı bal
su
bir çimdik tuz


Süslemek için dövülmüş, fındık, ceviz, fıstık, badem ( tuzsuz ve tüm olacak) kavrulmuş susam ve dolmalık fıstık, nar taneleri, damla çikolata,





1.Aşureyi yapacağımız zamandan ( akşamdan sabaha kadar yada sabahtan akşama kadar) 8-10 saat önce buğday, nohut ve fasülye yıkanıp, ıslatılır. Ben nohutla fasülyeyi aynı kapta ıslatıyorum.

2. Bekleyen buğday bir tencerede, fasülye ile nohut birlikte başka bir tencerede ( düdüklü tencere olacak) haşlanır.
3. Bu aşamaya gelmeden isterseniz buğdayı akşamdan haşlayıp sabaha kadar kapağı kapalı şekilde bekleterek içini çekmesini de sağlayabilirsiniz.
4. Bakliyatlar haşlanırken, kayısı, elma, portakal, küp küp kesilir, havuç ve portakal kabuğu rendelenir, beyaz üzüm ve kuş üzümü yıkanır ve hepsi bir tencereye alınır üzerine tencerenin ağzına kadar su eklenir ve ocakta bir taşım kaynatılır.( herbirini ayrı ayrı yerlerde suda bekletmeden tek tencerede ve daha az sürede oluyor böylece)
5. İncirler küçük küp küp kesilir , 2 kaşık nişastaya biraz su eklenir ve incirler bu karışımda bir süre bekletilir. sonra yıkanıp diğer meyvelerin üzerine alınır. Bu işlem incirin beyaz kalması aşureyi karartmaması için yapılır.
6. Fasülye ve nohut haşlandıktan sonar haşlama suyu süzülür, hazırlanan diğer meyveler ile birlikte haşlanan buğdaya eklenir. bu aşamada bütün malzemeyi karıştırabilmek için büyükçe bir tencere (hamur leğenide olabilir)kullanılabilir.
7. Buğday, nohut, fasülye ve meyveli karışam şekeri ve balı ilave edilir ve tencerenin ağzına kadar su eklenir ( aşure istediğiniz kıvama gelene kadar, şahsen çok koyu kıvamlı, tepsiye dökülüp dilimlenmiş aşure gördüm ama tercihim daha sulu ve kaşıkla yenileni.).
8. Ocağa alınır bütün malzeme özdeşleşene kadar kaynatılır.
9. Pişen aşure soğuduktan sonra servis kaselerine alınarak üzeri istenilen malzeme ile süslenir.





FIRINDA SÜTLAÇ
       Fırına konulabilen tek porsiyonluk güveçleri aldıktan sonra ilk işim fırında sütlaç yapmak oldu. Ama bizim evde bilgisayar açmak ne mümkün ki fırında sütlaç nasıl yapılıyor öğreneyim internetten. Kulaktan dolma içine yumurta kırıldığı aklımda kaldı. Bende kendime göre bir sütlaç yaptım. Ertesi gün Fırın sütlaç tariflerine baktığımda gördümki yumurta sadece üzerine sürülüyormuş tabi daha kolay kızarıyor.  daha sonra bu şekildede yaptım ama ilk yaptığımın tadını daha çok beğendik.



MALZEMELER:
2 çay bardağı kırık veya ufak taneli pirinç haşlamak için su
2 litre süt
1 yumurtanın sarısı
2 kaşık nişasta ( 2 yemek kaşığı su ile açılmış)
vanilya
1 su bardağı şeker ( tadını ayarlayarak yavaş yavaş eklemekte fayda var)

fırına girebilen kaseler

1. Pirinç bir tencerede iyice dişe dokunmaz hale gelene kadar haşlanır.
2. Diğer tarafta süte, yumurta, nişasta, vanilya eklenip muhallebi pişirir gibi pişirlir.
3. Haşlanan pirinçler süte karıştırılarak bir talım kaynatılır. bu karışım oldukça sıvı kıvamda oluyor ama fırına girip dolapta dinlendikten sonar istenilen kıvamda oluyor. endişelenmeyin pirinç miktarını arttırmayın.
4. Hazırlanan sütlaç fırın kaplarına kepçe ile pay edilir. Kaseler fırın tesisine dizilir ve tepsiye  yarısına gelecek kadar su ilave edilir.
5. 200° de üzeri kızartılır.
6. Bu yöntemle kızarması çok uzun sürdüğü için ben tepsiyi en üste alıp, dereceyi arttırıp, fırını ızgara ayarına getirdim.
7. Fırından çıkarılan sütlaçlar buzdolabında dinlendirildikten sonra tarçın ile servis edilir.

Not: İsteğe göre yumurtayı içine kırmayıp ayrı bir kapta sütlaç karışımı hazırlandıktan sonra bu karışımdan bir kaç kaşık ekleyebilir, sütlaç karışımını fırın kaplarına paylaştırdıktan sonra yumurtalı karışımdan her bir kasedeki sütlaçın üzerine birer kaşık sürerek üstünün daha çabuk kızarmasını sağlayabilirsiniz. Ancak ozaman fotoğraftaki gibi beyaz değil daha sarı oluyor üzeri.

BULGUR KÖFTESİ VE KEPEKLİ CEVİZLİ EKMEK

Günlük iş telaşı, ev koşuşturmacası, evdeki bilgisayar canavarı sebebiyle bilgisayar açamamam uzun bir ara vermeme neden oldu. Aslında blog sürekli aklımda ve sürekli yaptıklarımın resimleri çekiliyor ama buraya eklenemiyor. Şu andada hemen yazıp çıkacağım lafı uzatmadan bulgur köftesi ve kepekli cevizli ekmek tariflerime geçeyim. 
  
BULGUR KÖFTESİ
Tarifi portakal ağacında görüp çok beğenmiştim. Ama orjinal tarifteki soğan sayısı benim için fazla geldi. bende kendime göre uyarladım. Üzerinede sos ilave ederek servis ettim.  Anannemin içli köftesi kadar olmasada içimdeki içli köfte isteğini bastırmama yetecek bir tarif buldum.
MALZEMELER: (2-4 kişi için)
Köfte için
1 su bardağı köftelik ( kısırlık) bulgur
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Kırmızı biber
1 yumurta
2-3 kaşık un
1 yemek kaşığı salça

köfteleri pişirmek için
1,5 lt su

Üzeri için
250 gr kıyma
1 soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
 istediğiniz kadar maydonoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Sosu için
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
su

1. Bulgura scak suyu ekleyerek 10-15 dk kadar çekmesi ve bulgurun yumuşaması için dinlendiriyoruz.
2. İyice yumuşayan bulgura, un, yumurta, tuz, biber, salça  ekleyerek tutar bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. bu aşamada gerekirse un ilavesi yapılabilir.
3. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde toplar yapılarak kaynamış suda pişirilir.
4. Köfteler pişerken, başka bir tencereye 2 kaşık sıvıyap eklenerek sırasıyla kıyma ve soğanlar eklenerek pişirilir. pişen soğanşı kıymaya ceviz, maydonozlar ve tuz eklenir.
5. Sos tencerenizde sıvıyağ, biber ve domates salçası ile cıvık kıvamlı bir sos hazırlanır.
6. Pişen köfteler ( benim hezmanaki yöntemim bir tanesinin tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol etmek) bir süzgece alınarak süzdürülür.
7. Servis tabağına alınan köfteler üzerine kıymalı harç ilave edilir.
8. Servis ederken üzerine salçalı sos gezdirilir.

CEVİZLİ KEPEKLİ EKMEK


MALZEMELER:
1 su bardağı süt
1/2 (yarım) su bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın akı içine
1,5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı kepekli un
1/2 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 avuç ceviz
üzerine
1 yumurta sarısı
susam



1. Ekmek yapma makinesinin haznesine ceviz hariç diğer malzemeler yazılan sırayla konulur.
2. Makine hızlı pişirme ( 2saat 20 dk sürüyor) ve orta kızartmaya ayarlanır ( tarif arçelik ekmek yapma makinesine göre verilmiştir.) Kapağı kapatılıp çalıştırılır.
3. Sinyal sesi geldiğinde makine açılarak cevizi eklenir.
4. Makine hamuru yoğurup mayalandırır. bu işlem sonunda pişirmeye başlamadan hemen önce makinenin kağıağı açılıp yumurta sarısı sürülüp susam serpilir ve kapak kapatılır.
5. Pişirme işlemi sonunda makine durduktan 5 dk sonra ekmek makineden çıkarılır ve fırın teli üzerinde soğutulru ve temiz bir beze sarılarak saklanır.

!! Ekmek yapma makinesi olmayanlar hamuru yoğurduktan sonra poğaça gibi tek tek veye ekmek gibi bir bütün halinde şekil verip mayalandırdıktan sonra yumurtasını sürüp susamını serptikten sonra normal fırında pişirebilirler.

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI

11/05/2010
Etimekin tatlıyla buluştuğu, üzerinde yer alan kreması ve o müthiş çikolata sosu ile hem hafif hem lezzetli hemde pratik bir taltıdır etimek tatlısı. biraz yalancı ekmek kadayıfı biraz yalancı profiterol denilebilir. Ama ne denirse denilsin her yaptığımda çok severek yediğim tatlılar arasına girmiştir.



MALZEMELER:
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı sıcak su
bir kaç damla limon suyu yada birkaç parça limon tuzu

2 paket tuzsuz etimek

KREMASI İÇİN:
1 lt süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
5 kaşık şeker
1 kutu çiğ krema veya 1 paket krem şanti
vanilya

SOSU İÇİN:
1 paket çikolatalı sos
2.5 bardak süt ( sosun ambalajında yazılan miktara göre azattırılabilir azaltılabilir)

1. 2 bardak şeker yanmaz bir tencereye alınarak karamelleşene kadar pişirilir. Şekeri çok yakmayın tadı acılaşmasın.
2. Rengi dönen şekerin  katılaşmaması için sıcak su ilave edilir. bir kaç damla limon damlatılarak kaynamaya bırakılır. Şerbet etimeklerin çekmesi için çok yoğun yapılmamalıdır. Tırnağınızın üzerinde damla akmadan durabiliyorsa yada kaşığa alınan şerbet kaşıktan ip gibi düzgün bir şekilde akıyorsa tatlınız olmuş demektir. altı kaptılır ılımaya bırakılır.
3. Kremanın -çiğ krema veya krem şanti hariç- bütün malzemeleri teflon bir tencerede çırpma teli ile pütürsüz olana dek karıştırlır. Ve ocağa alınır. koyulaşana kadar sürekli çırpılarak pişirilir.kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha pişirilip altı kapatılır ve ılımaya bırakılır. Arada karıştırınki kabuk tutmasın.
4. 1 paket hazır çikolata sosu paketin üzerinde tarif edildiği şekilde pişirilir.
5. Etimekler dikdörtgen borcama düzgünce aralıksız bir şekilde dizilir.
6. Etimeklerin üzerine ılık şerbet dökülür.
7. Ilıyan krema çırpma kabına alınarak çiğ krema veya krem şanti eklenerek köpük köpük olana kadar çırpılır.
8. Şerbeti dökülen etimeklerin üzerine krema düzgünde yayılır.
9. Üzeri çikolata sosu ile süslenerek buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.
10.Hindistan cevizi, fındık ve ceviz ile süslenerek servis edilir.

LOKMA TATLISI

10/27/2010
Uzun bir aradan sonra benim için yeni ama insanlık için klasik bir tarif ile buradayım. Aslında ikinci deneme ama ilkini saymıyorum. Annemden aldığım tarif ile yaptığım lokma tatlısı acil durumlarda hem pratik hem lezzetli bir tatlı.
LOKMA TATLISI:
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1-1.5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
kızartmak için: 1 su bardağı sıvıyağ
şerbeti için
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1-2 damla limon suyu

1. Lokmanın hamurunu yapmadan önce şerbeti hazırlayıp kaynatın ve soğumaya bırakın.
2. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ, un ve kabartma tozu çırpma teli le güzelce karıştırılır. Kek kıvamında bir hamur elde edilir.
3. Sıvıyağ iyice kızdırılır ve hamrudan çay kaşığı ile küçük parçalar alınıp yağa bırakılır. Burada dikkat edilecek nokta ocağın en küçük gözünde çok kısık ateşte olması gerekiyor. aksi durumda lokmaların dışı hemen kızarıyor içleri çiğ kalıyor.
4. Pembeleşene kadar kızaran lokmalar yağdan alınır ve şerbete atılır. Şerbetin içinde çok fazla bekletilmeden bir kaç sn de alınır. ( ben almamışım tatlıyı çok çekmişlerdi içlerine ).
5. Şerbetin içinden alınarak hindistan cevizi ve fıstık ile servis edilir.

LOKMA TATLISI

Related Posts with Thumbnails