AŞURE VE FIRINDA SÜTLAÇ

12/27/2010
    Tam zamanında yapılan ancak tam zamanında yayınlanamayan aşurem.
     Biz çocukken babannemin yaptığı bir aşuresi vardı. Daha doğrusu kayısılaç (sütlaç gibi) yani kayısılı aş dedikleri bir tatlı. Aşurelik buğday haşlanır. Bol kayısı kurusu, bol kayısı suyu, kara üzüm, nohut ve şekerden oluşurdu bu aşuremsi tatlı. Gerçi tatlı diyorum ama o kadar kayısıya birazcık ekşi olurdu Benim favorim ise herzaman içinde fasülyesi olan aşure idi. Zamanla bizim evde kayısılaç yerini bembeyaz fasülyeli aşureye bıraktı.
     Daha önceden annem yaparken rastlardım ama yapılışını pekte incelememiştim aşurenin. Kendim aşure yapmak istediğimde hazır paketlerden alıp yapıyordum. Sonra bir cesaret ile biraz internetten küçük bir araştırma, biraz annemden aldığım püf noktası derken bir kaç senedir bende tam istediğim gibi aşure yapabiliyorum. tabi bu arada kendime göre kolaylaştırdığım noktalarda oldu.



MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasülye
1 su bardağı küçük küp küp kesilmiş kuru kayısı
1 su bardağı kuru beyaz üzüm
1 avuç kuş üzümü
6-8 tane küçük küp küp kesilmiş incir ( nişastayı ıslatmak için 2 yemek kaşığı nişasta)
1 adet rendelenmiş havuç
isteğe göre küçük küp küp kesilmiş veya rendelenmiş portakal kabuğu
yarım küçük küp küp kesilmiş portakal
1 adet küçük küp küp kesilmiş elma
şeker ( damak tadınıza göre ayarlanmalı, yaklaşık su bardağı )
2 yemek kaşığı bal
su
bir çimdik tuz


Süslemek için dövülmüş, fındık, ceviz, fıstık, badem ( tuzsuz ve tüm olacak) kavrulmuş susam ve dolmalık fıstık, nar taneleri, damla çikolata,





1.Aşureyi yapacağımız zamandan ( akşamdan sabaha kadar yada sabahtan akşama kadar) 8-10 saat önce buğday, nohut ve fasülye yıkanıp, ıslatılır. Ben nohutla fasülyeyi aynı kapta ıslatıyorum.

2. Bekleyen buğday bir tencerede, fasülye ile nohut birlikte başka bir tencerede ( düdüklü tencere olacak) haşlanır.
3. Bu aşamaya gelmeden isterseniz buğdayı akşamdan haşlayıp sabaha kadar kapağı kapalı şekilde bekleterek içini çekmesini de sağlayabilirsiniz.
4. Bakliyatlar haşlanırken, kayısı, elma, portakal, küp küp kesilir, havuç ve portakal kabuğu rendelenir, beyaz üzüm ve kuş üzümü yıkanır ve hepsi bir tencereye alınır üzerine tencerenin ağzına kadar su eklenir ve ocakta bir taşım kaynatılır.( herbirini ayrı ayrı yerlerde suda bekletmeden tek tencerede ve daha az sürede oluyor böylece)
5. İncirler küçük küp küp kesilir , 2 kaşık nişastaya biraz su eklenir ve incirler bu karışımda bir süre bekletilir. sonra yıkanıp diğer meyvelerin üzerine alınır. Bu işlem incirin beyaz kalması aşureyi karartmaması için yapılır.
6. Fasülye ve nohut haşlandıktan sonar haşlama suyu süzülür, hazırlanan diğer meyveler ile birlikte haşlanan buğdaya eklenir. bu aşamada bütün malzemeyi karıştırabilmek için büyükçe bir tencere (hamur leğenide olabilir)kullanılabilir.
7. Buğday, nohut, fasülye ve meyveli karışam şekeri ve balı ilave edilir ve tencerenin ağzına kadar su eklenir ( aşure istediğiniz kıvama gelene kadar, şahsen çok koyu kıvamlı, tepsiye dökülüp dilimlenmiş aşure gördüm ama tercihim daha sulu ve kaşıkla yenileni.).
8. Ocağa alınır bütün malzeme özdeşleşene kadar kaynatılır.
9. Pişen aşure soğuduktan sonra servis kaselerine alınarak üzeri istenilen malzeme ile süslenir.





FIRINDA SÜTLAÇ
       Fırına konulabilen tek porsiyonluk güveçleri aldıktan sonra ilk işim fırında sütlaç yapmak oldu. Ama bizim evde bilgisayar açmak ne mümkün ki fırında sütlaç nasıl yapılıyor öğreneyim internetten. Kulaktan dolma içine yumurta kırıldığı aklımda kaldı. Bende kendime göre bir sütlaç yaptım. Ertesi gün Fırın sütlaç tariflerine baktığımda gördümki yumurta sadece üzerine sürülüyormuş tabi daha kolay kızarıyor.  daha sonra bu şekildede yaptım ama ilk yaptığımın tadını daha çok beğendik.



MALZEMELER:
2 çay bardağı kırık veya ufak taneli pirinç haşlamak için su
2 litre süt
1 yumurtanın sarısı
2 kaşık nişasta ( 2 yemek kaşığı su ile açılmış)
vanilya
1 su bardağı şeker ( tadını ayarlayarak yavaş yavaş eklemekte fayda var)

fırına girebilen kaseler

1. Pirinç bir tencerede iyice dişe dokunmaz hale gelene kadar haşlanır.
2. Diğer tarafta süte, yumurta, nişasta, vanilya eklenip muhallebi pişirir gibi pişirlir.
3. Haşlanan pirinçler süte karıştırılarak bir talım kaynatılır. bu karışım oldukça sıvı kıvamda oluyor ama fırına girip dolapta dinlendikten sonar istenilen kıvamda oluyor. endişelenmeyin pirinç miktarını arttırmayın.
4. Hazırlanan sütlaç fırın kaplarına kepçe ile pay edilir. Kaseler fırın tesisine dizilir ve tepsiye  yarısına gelecek kadar su ilave edilir.
5. 200° de üzeri kızartılır.
6. Bu yöntemle kızarması çok uzun sürdüğü için ben tepsiyi en üste alıp, dereceyi arttırıp, fırını ızgara ayarına getirdim.
7. Fırından çıkarılan sütlaçlar buzdolabında dinlendirildikten sonra tarçın ile servis edilir.

Not: İsteğe göre yumurtayı içine kırmayıp ayrı bir kapta sütlaç karışımı hazırlandıktan sonra bu karışımdan bir kaç kaşık ekleyebilir, sütlaç karışımını fırın kaplarına paylaştırdıktan sonra yumurtalı karışımdan her bir kasedeki sütlaçın üzerine birer kaşık sürerek üstünün daha çabuk kızarmasını sağlayabilirsiniz. Ancak ozaman fotoğraftaki gibi beyaz değil daha sarı oluyor üzeri.

BULGUR KÖFTESİ VE KEPEKLİ CEVİZLİ EKMEK

Günlük iş telaşı, ev koşuşturmacası, evdeki bilgisayar canavarı sebebiyle bilgisayar açamamam uzun bir ara vermeme neden oldu. Aslında blog sürekli aklımda ve sürekli yaptıklarımın resimleri çekiliyor ama buraya eklenemiyor. Şu andada hemen yazıp çıkacağım lafı uzatmadan bulgur köftesi ve kepekli cevizli ekmek tariflerime geçeyim. 
  
BULGUR KÖFTESİ
Tarifi portakal ağacında görüp çok beğenmiştim. Ama orjinal tarifteki soğan sayısı benim için fazla geldi. bende kendime göre uyarladım. Üzerinede sos ilave ederek servis ettim.  Anannemin içli köftesi kadar olmasada içimdeki içli köfte isteğini bastırmama yetecek bir tarif buldum.
MALZEMELER: (2-4 kişi için)
Köfte için
1 su bardağı köftelik ( kısırlık) bulgur
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Kırmızı biber
1 yumurta
2-3 kaşık un
1 yemek kaşığı salça

köfteleri pişirmek için
1,5 lt su

Üzeri için
250 gr kıyma
1 soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
 istediğiniz kadar maydonoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Sosu için
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
su

1. Bulgura scak suyu ekleyerek 10-15 dk kadar çekmesi ve bulgurun yumuşaması için dinlendiriyoruz.
2. İyice yumuşayan bulgura, un, yumurta, tuz, biber, salça  ekleyerek tutar bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. bu aşamada gerekirse un ilavesi yapılabilir.
3. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde toplar yapılarak kaynamış suda pişirilir.
4. Köfteler pişerken, başka bir tencereye 2 kaşık sıvıyap eklenerek sırasıyla kıyma ve soğanlar eklenerek pişirilir. pişen soğanşı kıymaya ceviz, maydonozlar ve tuz eklenir.
5. Sos tencerenizde sıvıyağ, biber ve domates salçası ile cıvık kıvamlı bir sos hazırlanır.
6. Pişen köfteler ( benim hezmanaki yöntemim bir tanesinin tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol etmek) bir süzgece alınarak süzdürülür.
7. Servis tabağına alınan köfteler üzerine kıymalı harç ilave edilir.
8. Servis ederken üzerine salçalı sos gezdirilir.

CEVİZLİ KEPEKLİ EKMEK


MALZEMELER:
1 su bardağı süt
1/2 (yarım) su bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın akı içine
1,5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı kepekli un
1/2 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 avuç ceviz
üzerine
1 yumurta sarısı
susam



1. Ekmek yapma makinesinin haznesine ceviz hariç diğer malzemeler yazılan sırayla konulur.
2. Makine hızlı pişirme ( 2saat 20 dk sürüyor) ve orta kızartmaya ayarlanır ( tarif arçelik ekmek yapma makinesine göre verilmiştir.) Kapağı kapatılıp çalıştırılır.
3. Sinyal sesi geldiğinde makine açılarak cevizi eklenir.
4. Makine hamuru yoğurup mayalandırır. bu işlem sonunda pişirmeye başlamadan hemen önce makinenin kağıağı açılıp yumurta sarısı sürülüp susam serpilir ve kapak kapatılır.
5. Pişirme işlemi sonunda makine durduktan 5 dk sonra ekmek makineden çıkarılır ve fırın teli üzerinde soğutulru ve temiz bir beze sarılarak saklanır.

!! Ekmek yapma makinesi olmayanlar hamuru yoğurduktan sonra poğaça gibi tek tek veye ekmek gibi bir bütün halinde şekil verip mayalandırdıktan sonra yumurtasını sürüp susamını serptikten sonra normal fırında pişirebilirler.

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI

11/05/2010
Etimekin tatlıyla buluştuğu, üzerinde yer alan kreması ve o müthiş çikolata sosu ile hem hafif hem lezzetli hemde pratik bir taltıdır etimek tatlısı. biraz yalancı ekmek kadayıfı biraz yalancı profiterol denilebilir. Ama ne denirse denilsin her yaptığımda çok severek yediğim tatlılar arasına girmiştir.



MALZEMELER:
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı sıcak su
bir kaç damla limon suyu yada birkaç parça limon tuzu

2 paket tuzsuz etimek

KREMASI İÇİN:
1 lt süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
5 kaşık şeker
1 kutu çiğ krema veya 1 paket krem şanti
vanilya

SOSU İÇİN:
1 paket çikolatalı sos
2.5 bardak süt ( sosun ambalajında yazılan miktara göre azattırılabilir azaltılabilir)

1. 2 bardak şeker yanmaz bir tencereye alınarak karamelleşene kadar pişirilir. Şekeri çok yakmayın tadı acılaşmasın.
2. Rengi dönen şekerin  katılaşmaması için sıcak su ilave edilir. bir kaç damla limon damlatılarak kaynamaya bırakılır. Şerbet etimeklerin çekmesi için çok yoğun yapılmamalıdır. Tırnağınızın üzerinde damla akmadan durabiliyorsa yada kaşığa alınan şerbet kaşıktan ip gibi düzgün bir şekilde akıyorsa tatlınız olmuş demektir. altı kaptılır ılımaya bırakılır.
3. Kremanın -çiğ krema veya krem şanti hariç- bütün malzemeleri teflon bir tencerede çırpma teli ile pütürsüz olana dek karıştırlır. Ve ocağa alınır. koyulaşana kadar sürekli çırpılarak pişirilir.kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha pişirilip altı kapatılır ve ılımaya bırakılır. Arada karıştırınki kabuk tutmasın.
4. 1 paket hazır çikolata sosu paketin üzerinde tarif edildiği şekilde pişirilir.
5. Etimekler dikdörtgen borcama düzgünce aralıksız bir şekilde dizilir.
6. Etimeklerin üzerine ılık şerbet dökülür.
7. Ilıyan krema çırpma kabına alınarak çiğ krema veya krem şanti eklenerek köpük köpük olana kadar çırpılır.
8. Şerbeti dökülen etimeklerin üzerine krema düzgünde yayılır.
9. Üzeri çikolata sosu ile süslenerek buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.
10.Hindistan cevizi, fındık ve ceviz ile süslenerek servis edilir.

LOKMA TATLISI

10/27/2010
Uzun bir aradan sonra benim için yeni ama insanlık için klasik bir tarif ile buradayım. Aslında ikinci deneme ama ilkini saymıyorum. Annemden aldığım tarif ile yaptığım lokma tatlısı acil durumlarda hem pratik hem lezzetli bir tatlı.
LOKMA TATLISI:
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1-1.5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
kızartmak için: 1 su bardağı sıvıyağ
şerbeti için
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1-2 damla limon suyu

1. Lokmanın hamurunu yapmadan önce şerbeti hazırlayıp kaynatın ve soğumaya bırakın.
2. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ, un ve kabartma tozu çırpma teli le güzelce karıştırılır. Kek kıvamında bir hamur elde edilir.
3. Sıvıyağ iyice kızdırılır ve hamrudan çay kaşığı ile küçük parçalar alınıp yağa bırakılır. Burada dikkat edilecek nokta ocağın en küçük gözünde çok kısık ateşte olması gerekiyor. aksi durumda lokmaların dışı hemen kızarıyor içleri çiğ kalıyor.
4. Pembeleşene kadar kızaran lokmalar yağdan alınır ve şerbete atılır. Şerbetin içinde çok fazla bekletilmeden bir kaç sn de alınır. ( ben almamışım tatlıyı çok çekmişlerdi içlerine ).
5. Şerbetin içinden alınarak hindistan cevizi ve fıstık ile servis edilir.

LOKMA TATLISI


2010'UN İKİNCİ İFTAR DAVETİ

8/31/2010
       Bu hafta sonunda Kayınvalidemler ve eşimin kardeşleri ile birlikte iftar yaptık. Bu haftada işler yolunda gitti ve iftar saatine bütün yemekler tamamlandı. Tek sorun benim cuma akşamından üşütmem ve cumartesi boğaz ağrısı ile başlayan ve pazar ağırlaşan nezlem oldu. Pazartesi bayram sebebiyle resmi tatildi de neyseki toparlanmam zor olmadı. 
     İŞTE CUMARTESİ GÜNÜNÜN MENÜSÜ
İftariyelikler:
Hurma Dolması, Pastırma, Beyaz peynir, siyah ve yeşil zeytin, Babamın arılarının ürettiği petek bal.
Salata ve Zeytinyağlılar
Tavuk salatası, Rus salatası, gavur dağı salatası
Yoğurt çorbası
Milföyden minik üçgen börek
Kuzu Tandır
Pilav
Patates ve biber kızartmas
Etimek tatlısı
yemekten sonra: kahve, çay, kavun karpuz üzüm

İFTAR MASAMIZ
    
   
İFTAR MASAMIZ-2

İFTARİYELİKLER
Pastırmaları rulo yaparak, beyaz peynirleri küp küp dilimleyerek, zeytinleri ise üçerli gruplar halinde kürdan takarak servis ettim.
MİLFÖYDEN MİNİK ÜÇGEN BÖREKLER VE HURMA DOLMASI TABAĞI
Milföy hamurlarını köşeden ikiye bölerek içine beyaz peynir kaşar peyniri ve maydonoz koyarak ikiye katladım ve küçük börekler elde ettim. Böylece hem göz korkutmadı hem de yenilmesi daha pratik oldu. 

  
                            
YEŞİLLİKLİ TAVUK SALATASI, RUS SALATASI VE TEK KİŞİLİK GAVURDAĞI SALATASI
Misafirleri masaya aldıktan sonra çorbanın servisi ve oruçların açılması telaşı ile çorbamın fotoğrafını çekmemişim.

KUZU TANDIR, PİLAV, PATATES VE BİBER KIZARTMASI

ETİMEK TATLISI
(NOT:TARİFİ EN KISA ZAMADAN VERMEYİ UMUYORUM.)

PEÇETELER
İLK RESİMDEDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KAŞIK ÇATAL BIÇAK SERVİSLERİNİ İLK PİLENİN ARASINA YERLEŞTİRDİM.


ANNEMLERLE İFTAR

8/23/2010
      2010 yılının ilk iftar davetini annemler ve ablamlara yaptım. Oruç tutulan sürenin uzun olması ve sıcaklarında etkisiyle yemek yaparken zorlanacağımı düşünsemde yemekleri hazırlamak sandığımdan daha kolay ve zevkli oldu ve herşey iftar saatine yetişti çok şükür. Gerçi fotoğraflarım tam iftar anında çekildiği içinbiraz aceleye geldi ama yemeklerin tadı ve kıvamı tam istediğim gibi olmuştu. Gelecek hafta bir iftar davetim daha olacak umarım oda aynı hızda ve düzende olur.
MENÜMÜZDEKİLER:
İftariyelikler:
Hurma Dolması, Peynir topları, soslu siyah ve yeşil zeytin, Babamın arılarının ürettiği petek bal.
Salata ve Zeytinyağlılar
Mevsim salata, yoğurtlu tavuk salatası, zeytinyağlı bamya,
Domates çorbası ( kaşar peyniri ile)
Banyolu börek
Kuzu tandır
Pilav
Patates ve biber kızartması
Galeta unu tatlısı
yemekten sonra: kahve, çay,  kavun karpuz üzüm,



İFTAR MASAMIZ

HURMA DOLMASI TABAĞI VE SALATA

HURMA DOLMASI:  Yeterli sayısa hurma keserek çekirdeğini çıkardım ve yerine kıyılımış ceviz, fındık fıstık ve kurutulmuş yaban mersini doldurdum.
Salatayı ise herkes istediği gibi tuz ve sos ekleyebilsin diye tek kişilik porsiyonlarda yaptım. Böylece herkes tabağındaki salatayı bitirdi hiç salata artmadı.



PEYNİR TOPLARI

Beyaz peyniri çatalla iyice ezdim ve elimle ceviz  büyüklüğünde toplar yaparak pul biber, nane, ve çörek otu ile kapladım.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA VE YOĞUTLU TAVUK SALATASI

Bamya ve tavuk slatasını iki küçük serviz tabağına alarak masanın her iki tarafınada yerleştirdim.
TAVUK SALATASI
Malzemeler:
4 adet tavuk but veya 2 adet tavuk göğsü
1su bardağı garnitür ( haşlanmış patates, havuş ve bezelye)
7-8 adet kornişon turşu (ince kıyılmış)
2 su bardağı süzülmüş yoğurt
2-3 kaşık mayonez ( isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir)
Tuz
Süslemek için haşlanmış mısır

    Bütün işe başlamadan önce yoğurt eğer sulu ise bir süzgeç ve tülbent yardımı ile süzülmeye bırakılır.Tavuk butları veya göğüs eti haşlanıp temizlenir ve küçük  parçalara ayrılır. Süzülen yoğurt, mayonez ve tuz ile iyice çırpıldıktan sonra tavuk, garnitür ve kornişon turşu ilave edilerek karıştırılır. Servis ederken üzeri haşlanmış mısır ile süslenir.

DOMATES ÇORBASI
 Domates çorbasını http://www.portakalagaci.com/ adresindeki tarife göre yaptım.

KUZU TANDIR, PİLAV, PATATES KIZARTMASI VE  BANYOLU BÖREK

KUZU TANDIR
Malzemeler: (7-8 kişi için)
1.5 kg kuzu but
tuz

Yapılışı:


  1. Eti kasaptan alırken parçalatırsanız işiniz biraz daha kolaylaşacaktır. Ancak kasabın kemikleri satırla kırmamasını isteyiniz aksi halde benim gibi unufak olmuş kemikleri temzilemek için epey bir zaman harcarsınız.

  2. Parçalanmış etlet bir kaç su yapıp yıkanırve 1 saat kadar suda bekletilir. Suyun içinde temizlenen etler porsiyonluk parçalara ayrılır.

  3. Düdüklü tencere ocağa alınır ve ısıtılır. Isınan tencereye etler alınarak yağ ve su ilave edilmeden kavrulmaya başlanır. Kuzu eti zaten yağlı bir et olduğu için kendi yapı yeterli olacaktır. (Ben etlerin yağlarını bıçak ile kestim ve öylece kavurdum piştikten sonra çıkardım yağı sevmeyenler böyle yapabilir.)

  4. Kavrulan etler bu sırada epey bir miktar su bırakacaktır. Etin miktarına göre bıraktığı suda artar. Etlerin kendi bıraktığı su ile birlikte,( artı su ilavesine gerek yok) düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak ocağın en küçük gözünde pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerenin sibobu çıktıktan sonra ocak kısılarak iyice az ateşte 1 saat kadar pişirilir. ( bu süre düdüklü tencerenizin marka ve modeline göre değişir. Ben fissler düdüklü tencere kullandım.

  5. Bir saat sonunda ocak kapatılır ve düdüklü tencerenin kendi kendine soğuması beklenir. Kapak açıldıktan sonra eğer etler hala sulu ise su bir kaseye süzülerek etler bir miktar kavrularak kızartılır.

  6. Üzerine bir çay kaşığı kadar tuz ilave edilerek kapak kapatılır etlerin tuzunu çekmesi sağlanır. Servis sırasında isteğe göre tüm tüm yada parçalanarak pilav, patates ve biber kızartması veya püre ve közlenmiş biber ve arpacık soğan ve domates ile servis edilebilir.
O akşam annemler soğan yemedikleri ve salata olduğu için biber ve patates kızartması ile servisi yaptım. pilavı ise yıldız şeklinde kaseyi kalıp olarak kullanarak yıldız şeklinde servis ettim.


GALETA UNU TATLISI
GALETA UNU TATLISI
Malzemeler:
4 yumurta
1,5 bardak şeker
3/4 bardak süt
3/4 bardak sıvıyağ
1+1/3 su bardağı galeta unu
1 fincan irmik
1 bardak ceviz
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
 
şeker ve yumura çırpıldıktan sonra diğper malzemelerde sırayla eklendikten sonra karıştırılarak 175 ° de fırında 30-35 dakika pişirilir. kek hamuru çokkatı bi hamur değil endişelenmeyin üzerine ek galeta unu eklemeye gerek yok.
 
şerbeti için:
1,5 bardak şeker
2 bardak su
1-2 damla limon suyu
şerbet kaynatılarak soğtulur serbet soğuk tatlı ılıkken dökülür.
 
kreması için
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 paket krem şanti  veya 1 kutu krema
1 pkt vanilya
üzeri için bolca hindiztan cevizi
 
Krem şanti veye krema dışında bütün malzemeler karıştırılarak krema ocakta pişirilir. ocak kapatıldıktan sonra soğumaya bıraklılan tatlıya toz krem şanti veya çiğ krema eklenerek mikserle çırpılır. ( her ikiside yoksa ılıkken bir dilim margarinde eklenebilir.) ve buz dolabında yarın saat dinlendirilir.
 
Hazırlanan keke şerbeti dökülür. Şerbeti çektikten sonra kreması üzerine sürülerek hindistan cevizi ile süslenir.
 
Kek üzerinde görülen çikolata parçalarını; çikolatayı eriterek pişirme kağıdına incecik sürüp üzerine istediğiniz süs, fındık, fıstık, ceviz serpilerek dondurduktan sonra kırarak hazırlayabilirsiniz.

Detay: Kağıt ve kumaş peçeteleri peçete mandalı ile tutturarak çatal, kaşık, bıçak servislerini içine yerleştirdim.

PASTA HAZIRLAMA VE SÜSLEME FİKİRLERİ

8/03/2010
        Ani gelen misafirler yada bir anda birilerine götürmek için hazırlanmaya karar verilen pastalar için evde herzaman bir pastaban bulundurmakta fayda vardır. Tabi ki pastabanla iş bitmiyor. Yanında pötibeure büsküvi, kremşantiler, kremalar,çikolatalı ve meyveli soslar, süsler, bonibonlar, jelibonlar gibi her markette bulunabilecek malzemelerle birazda hayalgücüyle yaptığımız çeşitli pastalar.
    Bundan sonra da burada zaman zaman hazırladığımız pastaları özetleyerek fikirler vermeye devam edeceğim. işte ilkler;

ÇİLEKLİ PASTA


  Pembeli şirin pastacığı süeda için bademcik ameliyatı olduğunda hazırlamıştım. Küçük bir kız çocuğu için görüntü itibari ile yapılabilecek en güzel pasta çilekli pembe bir pasta bence. Pasta için iki katlı pastaban ve pötibör büsküvi kullandım. dolgu kreması olarak çilekli puding ve üzerine de çilekli sos kullandım. ilk kat pastabanı kelepçeli kalıba yerleştirip üzerine çilekli pudingi sürdükten sonra pötibeure büsküvileri ikiye kırıp herbirini çilekli pudinge batırıp pastabanın üzerine tamamını kapyalacak şekilde dik olarak dizdim. ikinci kat pastabanı da üzerine kapatıp çilekli krem şanti ve meyveli sos ile kapladım. Ardından kürdana batırdığım çilekleri ve çilek şeklinde jelibonları dizip fıstıkla süsledim. En son 1-2 kaşık meyveli sosu da çileklerin üzerine ilave edip buzdolabında bir kaç saat dinlendirdim. Çilek seven biri için çilek tadının yoğun olduğu bir pasta oldu.

İNCİRLİ TRUFF
     Yapımı gayet kolay bir çeşit truff. Evdeki incirleri bir süre sıcak suda bekletip yumuşattım. ardından yıkadığım incirleri robotta ceviz ile birlikte çektim ve ceviz büyüklüğünde toplar alıp ceviz, fıstık ve süsleme glazürleri ile süsledim.

RULO GOFRETLİ VE ÇİKOLATALI PASTA

      Yukardaki pastayı yeğenim doğduğunda kayınvalidemlerle birlikte ablama gözaydın için giderken yapmıştım. 2 yılı geçti ama hala anısını hatırlıyorum. Yukarda anlattığım çilekli pastanın çikolatalı ile yapılanı şeklinde özetleyebilirim. Yine kelepçeli kalıba yerleştirilen iki kat pastaban arasına çikoltalı pudinge batırılıp dizilmiş pötibeure büsküvileri dizerek pasta kısmını oluşturdum. Üzerini ise sade ve kakaolu krem şanti ile süsleyip çevresini çikolatalı rulo gofret ile kapladım. En son aşamada kırmızı kurdele bağlayarak tamamladım.
    Pötibeure bisküviyi arasına dik dizdiğimiz zaman kesildiğin de görüntüsü çizgi çizgi zebra desenli olmaktadır. böylece pastayi kestiğimizde yine güzel görünmesini sağlayan ve pastayı yükselten bir detay. Yapmak isteğinize kalmış.


GÜLLÜ KEK

     Bu ise en yenisi. Geçenlerde ablamın yaptığı ve teyzeme götürdüğü kek. Alta bir kat dikdörtgen şeklinde kek hazırlayıp üzerine gül kalıpta pişirdiği gül şeklindeki kekleri çikolata sos ile yapıştırarak hazırladığı ve en son kalp şeklindeki beyaz çikolatalarla tamaladığı keki.

NOT: resimlerin tamamı cep telefonu ile çekilmiştir. Uzun zaman önce yapılan pastalar oldukları için ölçü hatırlamıyorum ancak kullanılan mazelmelerin üzerinde yazan tariflere uygun yapılmıştır.

İNCİRLİ GÜL KURABİYE, FIRINDA PATLICANLI KEBAP

7/27/2010
Kısa bir süre önce ufak bir operasyon geçiren babam için yaptığım gül kurabiyeler. internette hep elmalı gül kurabiye tarifleri ile karşılaştım ama ben elma yerine incir kullandım. Zaten incirin kurusunu her haliyle sevdiğimiz için kurabiyelerde çok lezzetliydi. Ayrıca şeker hamuru veya süslemek için başka bir malzeme kullanmadan da şık kurabiyeler yapılabiliyor.


İncirli Gül Kurabiyeler


Malzemeler
1 paket yumuşatılmış margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
4-5 bardak kadar un

İç Harcı İçin:
yıkanmış ve temizlenmiş 10 adet kuru incir.
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay kaşığı tarçın
çikolata

1.Bütün malzemeler güzelce karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilir. Un eklendikten sonra, kurabiyelerin ağızda dağılabilmesi için çok fazla karışılmaz.
2. Kurabiye hamuru 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır.
3. Bu sırada ince ince kıyılan incirlier, ceviz, tarçın ve hindistan cevizi ile karıştırılır.
4. Kurabiye hamuru büyükçe açılıp orta boy bir kase ile yuvarlaklar kesilir. oluşan yuvarlaklar dört tarafından kesilir ve dört yaprak oluşturulur. Ortalarına harç konularak her bir yaprak harcın etrafına sarılır.
5. Bütün hamur bu şeklide yapıldıktan sonra pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilerek 180° de üzeri pembeleşinceye kadar 30-35 dakika pişirilir.
6. Kurabiyeler pişerken bir bitter çikolata benmari usulu eritilir.
7. Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra çikolatadan birer çay kaşığı alınarak her bir kurabiyenin üzerine çizgiler oluşturularak süslenir.




FIRINDA PATLICANLI KEBAP


Malzemeler: ( iki kişilik)
100-150 gr dana gulaş veya kuşbaşı et
1-2 adet patlıcan
Patlıcanı kızartmak için 1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet domates
2 adet sivri biber
tuz, kırmızı biber, su

1. Etler düdüklü tencereye alınır ve eğer yağsız ise çok az yağda değilse kendi yapında kavrulur.
2. kavrulduktan sonra sulanan etler tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
3. Bu sırada Alaca soyulmuş patlıcan halka halka dilimlenerek az yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerinde yağı iyice alınır.
4.Sırasıyla kızaran patlıcanlar, pişen etler, domates ve biber fırın kabına alınarak üzerine tuz ve biber serpilir. bir miktar etin suyundan eklenir.
5. Fırının ızgara ayarında üzeri kızartılır.

NAZAR BONCUKLU BEBEK KURABİYELERİ

7/07/2010
Üniversiteden bir arkadaşım daha önce burada yayınladığım bu kurabiyelerin tarifini ve üzerindeki kaplamayı sormuş.  Bende ona maille bildirmenin dışında tarifi burada da vererek herkesin görmesini istedim. Esasen daha önce kızım için yaptığım bebek kurabiyeleri tarifi ile aynı olan hamurun şekerini biraz daha arttırdım.


Malzemeler:
1yumurta
8 yemek kaşığı pudra şekeri
250 gr. margarin
20 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kurabiyeleri takmak için çöp şiş

Üzeri için:
Mavi ve beyaz renkli şeker hamuru (Pasta malzemesi satan dükkanlardan farklı renklerde bulabilmeniz mümkün ben beyaz alıp gıda boyası ile renklendiriyorum. henüz evde yapma denemem olmadı.)
Şeker hamurunu açmak için nişasta
Yapıştırmak için bal
Şeker boncuğu

Paketlemek için:
Jelatin  poşetler
Rafya veya kurdele
Kova

Yapılışı:
1. Şeker ve yumurta iyice beyazlayana kadar çırpılır.
2. Yumuşatılmış margarin eklenir güzelce karıştırılır.
3. Un ve kabartma tozu eklenir hamur yoğurulur.
4.Elde edilen hamur 0,5-0,7 cm kalınlığında açılır istenilen şekilde kalıplarla kesilir. Burada yuvarlak ve kalpli kalıplarla kestim.
5.Kesilne kurabiyelere çöp şiş takılır. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. Çöp şişlerden dolayı tepside biraz fazla yer tutacağından birden fazla tepsiye ihtiyacınız olabilir.
5. 175° C de hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
6. Beyaz renkli şeker hamuru açılarak kurabiye kesilen kalıpla kesilirek kurabiyeyi kaplamak için ilk kat oluşturlur.
7.Bu kat bal ile soğutulmuş kurabiye üzerine yapıştırılır.  Balı ben genellikle kurabiyeye sürüyorum.
8.Ardından farklı büyüklüklerdeki yuvarlak kalıplarla mavi ve beyaz daireler kesilir. Ve kurabiyelerin üzerine oluşturulan nazar boncuğu hareleri de sırayla yapıştırılır.
9.Bu aşamadan sonra isterseniz minik bir mavi daire ile yada benim yaptığım gibi sarı süsleme glazürü ile şeker boncuğu yapıştırarak nazar boncukları tamamlanır. Bütün kurabiyelere bu işlem uygulanır.Ben birkaç tanede mavi kalp nazar boncukları ile aralara renk kattım.
10. Jelatin poşetler ve rafya ile paketlenen kurabiyeleriniz uygun renkte bir kovada sunuma hazırdır.

İYİ Kİ DOĞDUN ELİF SENA

6/29/2010



Canım yeğenim birtanecik Elif Sena, Annesinin deyişiyle Elififi'miz iyiki doğdun.
      2 yıl önce bize merhaba dediğinde o küçücük gözlerindeki kocaman bakışlarınla bize şimdilerde  ne kadar akıllı bir küçük hanım olacağını göstermiştin. Canım Kızım gözlerindeki o ışıltılı bakışların hiç solmasın. Hayatın boyunca anneciğin ve babacığınla mutlu ol inşallah.


Elif Senacığımın doğum günü için annesinin hazırladıkları:
  
Profiterol, Susamlu çubuklar, Patatesli ve Peynirli Börekler

    
Yıldız külahta Çilek ve Karamel Soslu Muhallebi ve Mercimek Köftesi


 Üzerinde Happy Birthday yazan, Uğurböcekli mandallarla tutturulmuş peçeteler.

ABLAMIN MASASI

6/25/2010
    Bu harika lezzetler kızımın sürekli açık bilgisayarı düğmesine basıp kapatma isteğinden dolayı evde bir türlü bilgisayarı açamadığım için uzun zamandır yayınlanmayı bekliyordu. Sonunda dün gece  ancak kızım uyuduktan sonra resimleri ekleyebildim.
   Bu masada ablamın annannemler ve teyzemler için hazırladığı masa idi. Menüde olması gereken kek elektrik kesintisinden dolayı yapılamayınca annem, rahmetli dedemin çok sevdiği lokma tatlısını yaparak dedemi bir kez daha bize hatırlatmıştı o gün. Zaten yaşadığımız olaylar, eşyalar, fotoğraflar, herzaman hatırlatıyor Onu bize.
    Ablamın o gün bize hazırladıkları: Tavuk salatası, közlenmiş patlıcan biber salatası, kısır,  lokma tatlısı, mozaik pasta, poğaça, tahıllı ekmek, köy ekmeği, çaman ( çemen)


Poğaça  
Közlenmiş patlıcan ve biber salatası

Tavuk salatası

Lokma Tatlısı

Mozaik Pasta

Anneannemin çamanı ( çemen)

TRUFF ve MAHLEPLİ SUSAMLI SİMİT

6/22/2010
Kuzenim Abdulkadir geçtiğimiz haftasonu sünnet oldu. Abdulkadir için yaptığım trufflar ve mahlepli- susamlı simitler.

TRUFF
Malzemeler:
Bir kaç dilim kek yada 10-15 adet kurabiye (Ben o gün yaptığım tarçınlı kurabiyelerin bir kısmını  kullandım.)
1 kutu (200 gr) krema
1 paket ( 100 gr) kakao
1 paket ( 40 gr) sütlü ve bitter çikolata benmari usulü eritilmiş.
süslemek için:
Dövülmüş fıstık, ceviz, hindisan cevizi, süsleme glazürü, çikolata, 
Minik servis kağıtları  
Yapılışı:
1.Kurabiyeler robottan geçirilerek toz haline getirilir.
2. Krema, kakao ve çikolata eklenerek karıştırmaya devam edilir. (süslemek için çikolatadan bir miktar ayırmanız gerekecektir.)
3. Elde edilen harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır.
4. İstenilen süsleme malzemeleri ile kaplanarak servis kağıtlarına alınarak bir kutu yada servis tabağında servis edilir.


MAHLEPLİ SUSAMLI SİMİT

















Malzemeler
1 paket (250 gr) yumuşatılmış margarin
2 yumurta ( birinin beyazı yüzüne sürülecek)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu ( ben mahlepli susamlı kabartma tozu kullandım mahlep kullanmadım)
Aldığı kadar un

Üzeri için: susam
Bütün malzeme karıştırılarak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Elde edilen hamur açılarak yuvarlak kurabiye kalıbı veya bardak ile kesilir, hazırlanan bu yuvarlak hamurların ortasıda bir kapak ile kesilerek halkalar elde edilir. Oluşan halkalar önce çırpılan yumurtanın beyazına ardından susama batırılarak tepsiye dizilir. 200° de önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Fırından çıkarılan kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden çıkarılır. Sıcak halde çıkarmak siterseniz kırılabilir.

FELLAH KÖFTESİ, SOĞUK ÇORBA, BANYOLU BÖREK

Havalar ısınınca akşam yemekleri de hafifleşti. Akşam yemeği için ne pişirsem derken soğuk yenilebilecek,  çorbalar, salatalar, hafif börekler yada zeytinyağlılar düşünürken buluyorum kendimi. Canım sıcak yemek istemiyor.  İşte o soğuk yemeklerden birkaçı;

FELLAH KÖFTESİ
Malzemeler:
Köfte için:
1 kase ince bulgur
1 kase sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı  biber
1 tatlı kaşığı nane
1 yumurta
Aldığı kadar un
pişirmek için sıcak su, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz
Sosu İçin:
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 sivri biber
1 domates
Bir avuç maydonoz
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 diş sarımsak

Yapılışı:
1. Bulgur tuz, nane ve kırmızı biber ile karıştırılır ve su eklenerek 10-15 dk kadar suyunu çekmesi ve yumuşaması için bekletilir.
2. Suyunu çeken bulgur yumurta ve un ile karıştırılıarak yoğurulur.
3. elde edilen hamur elde yuvarlanacak kıvama gelmelidir.
4. Esasen köfteler tek tek elde fındık büyüklüğünde yuvarlanır ve ortası parmak ile çukurlaştırılır. ama benim gibi tek tek onunla uğraşmak istemez ve kısa sürede bitirmek isterseniz hamurdan parçalar alıp elinizde uzun ince şeritler yapın ve ardından bu şeritleri 1 cm kalınlığında kesin.
5. Köfteler, kaynamış, yağ ve tuz eklenmiş suya eklenerek pişirilir.
6. Köfteler pişerken incecik kıyılmış biber ve domatesler bir sos tenceresinde pişmeye alınır. sonra salça, tuz, nane, pul biber ve sumak eklenerek pişirilir.
7. Ocaktan almaya yakın maydonozve sarımsak ilave edilir. Sarımsak aromasını verdikten sonra ben içinden aldım çok fazla pişmiş kokusunu sevmediğim için.
8. Haşladığımız köfteler bir süzgeç ile süzülerek derin bir kaseye alınır ve hazırlanan sos ile karıştırıldıktan sonra servis kaselerine alınarak servis edilir.
9. Yanında bir dilim ekmek, yoğurt veya ayran ile ikram edilebilir.

SOĞUK ÇORBA
Bu yaz akşam yemeklerinde en çok yemek ve yapmak istediğim çorba.

Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç ( haşlanacak)  veya kalan pilav
3 su bardağı yoğurt
su
nane, tuz, pulbiber

1. Pirinçler yıkandıktan sonra bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek pişirilir. bunun yerine evde kalan pilavınız varsa onuda değerlendirebilirsiniz.
2. Yoğurt su ile birlikte istediğiniz kıvamda olacak şekilde blendır yada mikserle çırpılır.
3. Hazırlanan yoğurda pirinç ve tuz ilave edilir.
4. nane ve pul biber ile süslenerek servis edilir.

BANYOLU BÖREK

Bu börekte boş zamanlarınızda hazırlayıp buzlukta saklayabileceğiniz ve gerektiğinde çıkarıp pişirebileceğiniz pratik bir börektir.
Malzemeler:
Yufka
Kaşar peyniri veya eriyen başka bir peynir
Maydonoz
ıslatmak için 2 su bardağı su
sosu için:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı eritilmiş margarin veya sıvıyağ
susam çörekotu
1. Yufkalar 8 parçaya bölünüp  içlerine peynir ve kıyılmış maydonozla birlikte hazırlanan iç eklenerek sigara böreği yada gül böreği şeklinde sarılır.
2. Hazırlanan börekler buzlukta buzdolabı poşetine konulark saklanabilir.
3. Gerektiğinde buzluktan çıkardığımız börekler  tepsiye dizilerek 2 su bardağı su ile ıslatılır ve yarım saat kadar bekletilir.
4. Bu süre sonunda su süzülerek böreklerin üzerine yumurta, süt ve yağ ile hazırlanan sos sürülerek susam ve çörek otu ile süslenerek 200 ° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

*pişirme kağıdı kullanırsanız işleriniz kolaylaşır üzerine süreceğimiz sos tepsiye akabileceği için tepsinin temizlenmesi zorlaşabilir.

Related Posts with Thumbnails