FELLAH KÖFTESİ, SOĞUK ÇORBA, BANYOLU BÖREK

6/22/2010
Havalar ısınınca akşam yemekleri de hafifleşti. Akşam yemeği için ne pişirsem derken soğuk yenilebilecek,  çorbalar, salatalar, hafif börekler yada zeytinyağlılar düşünürken buluyorum kendimi. Canım sıcak yemek istemiyor.  İşte o soğuk yemeklerden birkaçı;

FELLAH KÖFTESİ
Malzemeler:
Köfte için:
1 kase ince bulgur
1 kase sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı  biber
1 tatlı kaşığı nane
1 yumurta
Aldığı kadar un
pişirmek için sıcak su, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz
Sosu İçin:
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 sivri biber
1 domates
Bir avuç maydonoz
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 diş sarımsak

Yapılışı:
1. Bulgur tuz, nane ve kırmızı biber ile karıştırılır ve su eklenerek 10-15 dk kadar suyunu çekmesi ve yumuşaması için bekletilir.
2. Suyunu çeken bulgur yumurta ve un ile karıştırılıarak yoğurulur.
3. elde edilen hamur elde yuvarlanacak kıvama gelmelidir.
4. Esasen köfteler tek tek elde fındık büyüklüğünde yuvarlanır ve ortası parmak ile çukurlaştırılır. ama benim gibi tek tek onunla uğraşmak istemez ve kısa sürede bitirmek isterseniz hamurdan parçalar alıp elinizde uzun ince şeritler yapın ve ardından bu şeritleri 1 cm kalınlığında kesin.
5. Köfteler, kaynamış, yağ ve tuz eklenmiş suya eklenerek pişirilir.
6. Köfteler pişerken incecik kıyılmış biber ve domatesler bir sos tenceresinde pişmeye alınır. sonra salça, tuz, nane, pul biber ve sumak eklenerek pişirilir.
7. Ocaktan almaya yakın maydonozve sarımsak ilave edilir. Sarımsak aromasını verdikten sonra ben içinden aldım çok fazla pişmiş kokusunu sevmediğim için.
8. Haşladığımız köfteler bir süzgeç ile süzülerek derin bir kaseye alınır ve hazırlanan sos ile karıştırıldıktan sonra servis kaselerine alınarak servis edilir.
9. Yanında bir dilim ekmek, yoğurt veya ayran ile ikram edilebilir.

SOĞUK ÇORBA
Bu yaz akşam yemeklerinde en çok yemek ve yapmak istediğim çorba.

Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç ( haşlanacak)  veya kalan pilav
3 su bardağı yoğurt
su
nane, tuz, pulbiber

1. Pirinçler yıkandıktan sonra bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek pişirilir. bunun yerine evde kalan pilavınız varsa onuda değerlendirebilirsiniz.
2. Yoğurt su ile birlikte istediğiniz kıvamda olacak şekilde blendır yada mikserle çırpılır.
3. Hazırlanan yoğurda pirinç ve tuz ilave edilir.
4. nane ve pul biber ile süslenerek servis edilir.

BANYOLU BÖREK

Bu börekte boş zamanlarınızda hazırlayıp buzlukta saklayabileceğiniz ve gerektiğinde çıkarıp pişirebileceğiniz pratik bir börektir.
Malzemeler:
Yufka
Kaşar peyniri veya eriyen başka bir peynir
Maydonoz
ıslatmak için 2 su bardağı su
sosu için:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı eritilmiş margarin veya sıvıyağ
susam çörekotu
1. Yufkalar 8 parçaya bölünüp  içlerine peynir ve kıyılmış maydonozla birlikte hazırlanan iç eklenerek sigara böreği yada gül böreği şeklinde sarılır.
2. Hazırlanan börekler buzlukta buzdolabı poşetine konulark saklanabilir.
3. Gerektiğinde buzluktan çıkardığımız börekler  tepsiye dizilerek 2 su bardağı su ile ıslatılır ve yarım saat kadar bekletilir.
4. Bu süre sonunda su süzülerek böreklerin üzerine yumurta, süt ve yağ ile hazırlanan sos sürülerek susam ve çörek otu ile süslenerek 200 ° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

*pişirme kağıdı kullanırsanız işleriniz kolaylaşır üzerine süreceğimiz sos tepsiye akabileceği için tepsinin temizlenmesi zorlaşabilir.

Related Posts with Thumbnails